Onderwijsstraat 15
3581 Beverlo
T. 011 34 42 27
F. 011 34 87 06
info@westakker.be

Thema Sinterklaas

Terug naar overzicht

Thema Sinterklaas

Tijdens het thema Sinterklaas bepaalden de kleuters zelf de focus.  Er zat van alles in de schatkist van Loeloe zoals schoenen, speelgoed, vingerpopjes, speelgoedfolders, houtskool, letterkoeken, pepernoten…Wat de kleuters het meest interesseerde was het speelgoed en al het lekkers zoals letterkoekjes, mandarijnen…

Elke dag was er een waarneming van iets lekkers…mandarijnen, letterkoekjes, speculoos, chocolade, pepernoten…

In de klas hadden we ook een aftelkalender: nog 14 nachtjes slapen en dan komt Sinterklaas…Elke dag plakten we een mijter op de aftelkalender.  Het wachten duurde lang!

We leerden de begrippen licht en zwaar, lichter en zwaarder… met speelgoed en de zak van Sinterklaas.  Ook leerden we de begrippen: op, onder, boven,  naast, voor, achter, tussen, rond…veraf en dichtbij met speelgoed…Vol, leeg, bijna vol, bijna leeg leerden we met pepernoten en letterkoekjes en bekertjes.  We maakten ook groepjes van 2-3 pepernoten, letterkoeken.

In de hoeken konden de kinderen pakjes na leggen met duplo-blokken, een memory spelen met echte schoenen er was ook een memory met bekers en letterkoekjes…en een ontdekdoos met pepernoten en letterkoeken waar de kleuters met een pincet de koekjes konden nemen en hun bekertje konden vullen.

Om een goede zwarte Piet te zijn moesten we hard oefenen met de zwarte Pietenomloop.  Op het dak lopen, door een schoorsteen kruipen, pakjes in de schoorsteen gooien, van dak tot dak springen…Dat lukte wel prima!

We knutselden ook een Zwarte Pietenmuts.  Eerst plakten we patronen op de Pietenmuts: vb. geel, blauw, geel, blauw…  Daarna konden we verschillende technieken toepassen: knikkerverven, rijden met auto’s in de verf en op ons Pietenmuts, en stempelen met blokjes en verf…

We knutselden ook een Sinterklaasje om ons snoepgoed in te stoppen.  Daarvoor hebben we moeten knippen op een lijn en prikken met een priknaald… 

We maakten ook ‘De staf van Sinterklaas’ met patronen.

Met schrijfdans tekenden we ‘De boot van Sinterklaas’ met rechte lijnen en gebogen lijnen.

We leerden ook een dansje voor Sinterklaas; De zwarte pietenpolonaise…Samen met de kindjes van juf. Gudrun hebben we het dansje vaak geoefend om goed te kunnen dansen voor de Sint en de Pieten.

Op een morgen vonden we zoveel rommel in de klas.  De rommel-Piet was langs geweest, hij had heel veel rommel gemaakt in de klas.  Dat vonden we niet fijn.  En we misten ook 3 spullen: Loeloe, de klaspop, en 2 dingen van de kalenders.  De kleuters hebben de klas helpen opruimen.

Goed dat we de verdwenen spullen nog hebben gevonden!

 

De kindjes van juf. Rabia

Terug naar 2KL juf Rabiye